Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním úroků na spořicích a termínovaných účtech. Některé bankovní domy však drží úročení vkladů stále vysoko. Zmapovali jsme pro vás, kde můžete zhodnotit své peníze aktuálně nejlépe a za jakých podmínek.

Vydáno: 9. 10. 2024
Kategorie: Spoření
Zdroj: PartnersNews

Ještě na začátku tohoto roku nabízely některé banky své vkladové produkty s roční úrokovou sazkou nad 6procentní hranicí. Teď je situace jiná. Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu, aktuálně na úroveň 4,25 procenta, což se promítá i do poklesu sazeb na spořicích a termínovaných účtech.

Úrokové sazby těch nejlepších „spořáků“ se aktuálně drží nad 4procentní hranicí. U termínovaných vkladů se nejlepší roční úrokové sazby pohybují naopak pod hranicí 4 procent. Banky přitom zkracují dobu, po kterou tyto sazby garantují. Zároveň je možné očekávat další pokles úrokových sazeb. Vyplývá to z aktuální analýzy, kterou jsme provedli ve spolupráci s analytiky Scott & Rose.

TOP spořicí účty – říjen 2024

Odborníci doporučují držet volnou hotovost na spořicích a termínovaných účtech jen jako krátkodobou rezervu pro případ nečekaných výdajů. Zároveň se vyplatí sledovat vývoj na bankovním trhu, a pokud výnos na vkladovém produktu razantně poklesne, vyplatí se zvážit přesun hotovosti jinam.

V říjnu jsme ve spolupráci s analytiky Scott & Rose a odborným portálem Finparáda.cz porovnali více než 20 spořicích účtů bez výpovědních lhůt od 16 bankovních domů. Od každé banky byl vyhodnocen nejlepší účet a ty nejlepší byly dál hodnoceny ve třech kategoriích:

·        Drobný střadatel s možností vkladu do 300 000 Kč.

·        Střední střadatel s možností vkladu 300 000 až 600 000 Kč.

·        Velký střadatel s možností vkladu nad 600 000 Kč.

„Pokud banka úročí jednotlivá vkladová pásma různou úrokovou sazbou, byl proveden výpočet reálné úrokové sazby a výnosu, který klient získá. Jde tedy vždy o součet výnosů, které klient získá v nižších a vyšších vkladových pásmech,“ říká Valerie Koubová, analytička společnosti Scott & Rose.

Kategorie Drobný střadatel

V kategorie pro drobné střadatele, tedy pro vklady v pásmu do 300 tisíc korun, je na prvním místě Banka CREDITAS. Druhá příčka teď patří Raiffeisenbank a třetí místo obsadila Partners Banka, která na bankovní trh vstoupila letos v březnu.

Na prvním místě je nově Max spořicí účet. Od 1. října ho nabízí Banka CREDITAS, která převzala produkty Max banky. Spořicí účet je úročen sazbou 4,20 procenta p.a. pro vklady do 500 tisíc korun, nad tuto částku pak získáte úrok ve výši 4 procenta p.a.

Na druhém místě je Raiffeisenbank s Bonusovým spořicím účtem a úrokovou sazbou 4,20 procenta p.a., kterou banka garantuje minimálně do 31. 12. 2024. Bonusový spořicí účet je poskytován k běžným účtům (Chytrý, aktivní, Exkluzivní a Prémiový). Podle zvoleného účtu se pak odvíjí pásmo, pro které je bonusová sazba nabízena. U Chytrého účtu je například sazba 4,20 procenta u vkladu do 500 tisíc korun. Pro získání bonusové sazby je zapotřebí provést 3 platby debetní či kreditní kartou.

Na třetím místě je Partners Banka se Spořicím účtem a úrokem 4,16 procenta p.a. bez omezení výše vkladu. Pro udržení sazby je v balíčku Pro jednoho nutné zaplatit po třech měsících od jeho zřízení každý měsíc 5x kartou, pokud podmínka není splněna, sazba je snížena na 2,10 procenta p.a. V balíčku Pro dva a Pro rodinu je na Spořicím účtu úroková sazba 4,16 procenta p.a. bez podmínky. Spořicí účet lze založit v aplikaci banky a je navázán na běžný účet. Platby ze spořicího účtu nelze provádět kromě navázaného běžného účtu. Peníze na spořicí účet lze rovněž zaslat pouze z navázaného běžného účtu.

Kategorie Střední střadatel

V kategorii pro vklady od 300 tisíc do 600 tisíc korun je na prvním místě Raiffeisenbank, druhou příčku obsadila Banka CREDITAS s Max spořicím účtem a na třetím místě je Partners Banka.

První místo v této kategorii získala Raiffeisenbank s Bonusovým spořicím účtem a úrokem 4,20 procenta p.a. poskytovaným k vybraným běžným účtům. Výše pásma úročení je pak dána běžným účtem, ke kterému je spořicí účet založen. Banka garantuje tuto sazbu minimálně do 31. 12. 2024.

Na druhém místě je Banka CREDITAS a Max spořicí účet s úrokovou sazbou 4,20 procenta p.a. pro vklady do 500 tisíc korun, poté je sazba snížena na 4 procenta p.a. K založení spořicího účtu je nutné mít běžný účet u banky, ten si pohodlně sjednáte online.

Třetí místo patří Partners Bance se Spořicím účtem a úrokem 4,16 procenta p.a. bez omezení výše vkladu. V balíčku Pro jednoho je pro udržení vkladu provést v kalendářním měsíci 5 plateb kartou. V balíčku Pro dva a Pro rodinu je na Spořicím účtu úroková sazba 4,16 procenta bez podmínky.

Kategorie Velký střadatel

Vítězem pro vklady nad 600 tisíc korun je aktuálně Partners Banka, druhé místo patří Bance CREDITAS a třetí příčku obsadila Trinity Bank.

První místo v této kategorii zaujímá Partners Banka se Spořicím účtem a úrokovou sazbou 4,16 procenta p.a. bez omezení výše vkladu. Sazba je bez podmínek při sjednání běžného účtu v balíčku Pro dva nebo Pro rodinu. U balíčku Pro jednoho je nutné zaplatit každý měsíc 5x kartou, pokud podmínka není splněna, sazba je snížena na 2,10 procenta p.a.

Na druhém místě je Banka CREDITAS a Max spořicí účet s úrokovou sazbou 4,20 procenta p.a. pro vklady do 500 tisíc korun, poté je sazba snížena na 4 procenta p.a. K založení spořicího účtu je nutné mít běžný účet u banky, ten lze sjednat online.

Třetí místo patří Trinity Bank se Skvělým účtem a aktuálně poskytovanou sazbou ve výši 4,08 procenta p.a. bez omezení výše vkladu. Tato nabídka platí však pro nové klienty při založení nového účtu, kdy na tento účet realizují nový vklad.

Pokles úrokových sazeb dál pokračuje rovněž u termínovaných vkladů. Snižují se úroky zejména u tříměsíčního, šestiměsíčního a ročního vkladu. Pořadí žebříčku se rovněž obměnilo, aktuální nabídkové sazby najdete na další stránce.

Zdroj: idnes.cz